Η σκέψη της ημέρας

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»

Δημήτρης Θωμάζος

Φεβρουάριος 1st, 2017

No comments

FacebookTwitterGoogle+Κοινοποίηση

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ - ΚΛΕΙΔΙ
Ο άνθρωπος από φύση του έχει πολλές «ικανότητες» , μερικές από τις οποίες ανάλογα με την θέλησή του μετατρέπονται σε «δυνατότητες εξέλιξης».
Φυσικά θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάποιοι έχουν «έμφυτες κλήσεις» ή ταλέντα τα οποία όμως πολλές φορές δεν τα γνωρίζουμε και χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία για να έρθουν στην επιφάνεια.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι εντελώς τυχαία ή στοχευόμενη από κάποιο εκπαιδευτικό σύστημα που έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει και να τροφοδοτήσει αυτές τις ικανότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Άρα το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να δώσουμε την δυνατότητα στο άτομο να αναδείξει αυτές τις ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα , του μυαλού του ή ακόμα και κινητικές ικανότητες που τον κάνουν ξεχωριστό.
Όλα αυτά όμως στη συνέχεια έχουν την ανάγκη από μία κινητήρια δύναμη που θα δώσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την εξέλιξη αυτή.
Η «μαγική συνταγή» βρίσκεται σε τέσσερις λέξεις. Πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας αυτό εκτίμηση, αυτοπεποίθηση.
Φανταστείτε την αυτοπεποίθηση σαν μία «πόρτα» που έχει για «κλειδαριά» την αυτοεκτίμηση και σαν «κλειδί» την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να γυρίσει αυτό το «κλειδί» και να μας οδηγήσει στην επιτυχία είναι η πίστη.
Το ιδανικό είναι αυτή η πίστη να προέρχεται από τον εαυτό μας όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται εξωτερική υποκίνηση. Δηλαδή την πίστη σε εμάς μπορεί να την αντλούμε από κάποιο άλλο άτομο συνεργάτη, φιλικό η συγγενικό πρόσωπο.
Τα συστατικά αυτά όμως θα πρέπει να τροφοδοτηθούν για να αναπτυχθούν , πολλές φορές , από εξωτερικούς παράγοντες.
Στη συνέχεια είναι σημαντικό να υπάρχει και η λεγόμενη ανατροφοδότηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της αποδοχής επιβράβευσης (οικονομικής ή συναισθηματικής) επιβεβαίωσης από τρίτους.
Το ιδανικό είναι, πρώτα από όλα να είναι ο ίδιος ικανοποιημένος και μετά να λαμβάνει υπόψη γνώμες τρίτων. Εδώ «έρχεται και δένει» ακόμα περισσότερο το συστατικό της «μαγικής συνταγής» η αυτοεκτίμηση.
Αυτό προτρέπει το άτομο να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ψάχνοντας κάθε φορά τα όρια του και τις δυνατότητες εξέλιξης που έχει σε έναν συγκεκριμένο τομέα.
Αυτή είναι καθαρά μια προσωπική μου άποψη και τίποτε παραπάνω.
Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει και θέτει τους δικούς του κανόνες και στόχους.
Δημήτρης Θωμάζος

Comments are closed.